Za paintball , kao i za ostale ekstremne sportove potrebna je odgovarajuća oprema, koja se sastoji od markera sa pripadajućim dodacima, te od dodatne sigurnosne opreme.

#

Markeri : Na tržištu postoji veliki broj različitih modela, čiji je princip rada uglavnom isti. Rade na CO2, N2 ili na komprimirani zrak. Mogu biti plastični ili metalni. Karakteristike: Semi-automatic (polu-automatski) marker metalno kučište kvalitetna i precizna obrada fini venturi bolt koji ne uzrokuje pucanje kuglice velika izdržljivost Ostali dijelovi markera: - Boce za CO2 ili plin pod pritiskom. Razlikuju se po veličini (09 oz, 12 oz, 14 oz, 20 oz ...). Mogu biti od aluminija, metala ili od različitih umjetnih vlakana. - Loader koji služi kao rezervar za kuglice na markeru.

#

Maska je najvažniji dio zaštitne opreme. Služi za zaštitu lica, očiju i glave. Postoji više različitih modela i proizvodača, npr. JT, Scott, RAVEN, Skul, V-Force. Maske se razlikuju u stupnju zaštite, tj. o površini koju štite, te po vrsti vizira: obični jednoslojni, maske s termalnim staklima koja spriječavaju zamagljivanje.

#

Uniforme: Namijenjeni su za zaštitu tijela i najprikladniji su za igru jer omogućavaju igraču da se osjeća sigurnije na terenu. Idealna kombinacija je ako suparničke ekipe imaju kombinezone različitih boja, a ako to nije moguće, dovoljno je da pripadnici jedne ekipe oko desne nadlaktice nose trake iste boje, što je dovoljno za raspoznavanje suparničkih ekipa.

#

Rukavice: Namijenjene su zaštiti prstiju ruke. Mogu biti sa raznim pojačanjima ili rukavice "bez prstiju".

#

Paintball kuglice: Paintball kuglice napravljene su od mješavine škroba, potpuno su ekološki prihvatljive i bio-razgradive u vrlo kratkom vremenu. Boja se lako pere vodom ili blagim deterdžentom i potpuno je neškodljiva.